a

Facebook

Copyright 2018 Avocat Pășcui Gabriel-Valeriu.

LinkedIn

Search
Menu
 

Cod CAEN 4791 Avocat Comerț Electronic

Avocat Pașcui Gabriel-Valeriu > Dreptul Afacerilor  > Cod CAEN 4791 Avocat Comerț Electronic

Cod CAEN 4791 Avocat Comerț Electronic

Pentru orice afacere care dorește sa activeze în domeniul comerțului electronic legislația impune anumite particularități specifice. În cuprinsul acestui articol vom sintetiza câteva repere importante.

Pentru alte informații utile privind comerțul electronic expunem o serie din articolele noastre:

https://avocatpascui.ro/3444/ E-Commerce. Aspecte juridice.  Ce trebuie să știi înainte de a porni o afacere online?

http://avocatpascui.ro/avocat-ecommerce-comert-electronic-protectia-datelor-implementare-proceduri-in-domeniul-it/

http://avocatpascui.ro/termeni-si-conditii-pentru-comert-electronic-magazin-online-legislatie/

http://avocatpascui.ro/specializari/dreptul-comertului-electronic/

http://avocatpascui.ro/dropshipping-avocat-romania-aspecte-jurdice/

 

1.Codul CAEN 4791Comerț cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet.

O condiție prealabilă pentru a putea activa în domeniul comerțului electronic impune ca societatea comercială să aibă inserat în Actul Constitutiv și autorizat codul CAEN 4791.

Codul CAEN 4791 include produsele cumpărate care pot fi livrare clientului prin poștă sau firmă de curierat, dar și pe cele care pot fi descărcate direct via internet. Ca excepție importantă, această clasă nu include vânzarea cu amănuntul a autovehiculelor sau a motocicletelor, a pieselor sau accesoriilor pentru acestea. Deci pentru magazinele online sau offline de vânzare cu amănuntul de autovehicule, motociclete și piese sau accesorii auto-moto, codul CAEN pentru magazinul online poate fi unul dintre 4511 (comerț cu autoturisme și autovehicule ușoare), 4519 (comerț cu alte autovehicule), 4531 (comerț cu ridicata de piese și accesorii pentru autovehicule) sau 4540 (comerț cu motociclete, piese și accesorii aferente, întreținerea și repararea motocicletelor).

 

2.Respectarea exigențelor impuse de Legea comerțului electronic – Legea nr. 365/2002. Exemplificativ, orice societate care dorește să își vândă produsele online trebuie să afișeze pe website-ul magazinului online datele de identificare prevăzute la articolul nr. 5 din Legea nr. 365/2002 privind comerțul electronic: numele societății, sediu societate, adresă, număr de telefon. De asemenea pe website trebuie să apară explicit tarifele aferente serviciilor oferite cu precizarea includerii sau nu a TVA-ului și precizări referitoare la includerea sau nu în preț a cheltuielilor de livrare. În plus, magazinele online trebuie să pună la dispoziția clientului o procedură gratuită prin intermediul căreia să poată fi transmise sesizări, comentarii și plângeri. Avocat Specializat Comerț Electronic

 

3.Comercializarea produselor unui magazin online se face prin contract la distanțăOUG nr. 34/2014. De aici reies termenii și condițiile pe care consumatorul le bifează odată cu un contract la distanță cu un magazin online.

 

4.Implementarea Politicii prelucrării datelor cu caracter personal (GDPR), Termeni și Condiții de utilizare a site-ului, Drept de Retur și alte aspecte esențiale. Avocat magazin online

 

5.Casa de marcat. Art. 1 din OUG nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale stabileşte că: „Operatorii economici care încasează, integral sau parţial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor cu numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amănuntul, precum şi a prestărilor de servicii efectuate direct către populaţie sunt obligaţi să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale“.

În consecinţă, există obligativitatea de a utiliza casa de marcat în situaţia în care produsele magazinului online sunt livrate direct către consumatorul persoană fizică. Avocat Cluj Avocat Bucuresti Avocat Comert electronic

În majoritatea cazurilor, produsele comercializate de magazinele online sunt livrate către persoanele fizice prin intermediul firmei de curierat. Astfel, există posibilitatea ca plata produsului să se facă în sistem ramburs. Astfel, firma de curierat încasează contravaloarea produsului, pe care o transferă ulterior în contul magazinului online şi utilizarea casei marcat NU este necesară. Avocat magazin online

 

6.În funcție de produsele pe care le vei comercializa, este posibil să fie necesară și obținerea altor autorizații de Mediu, PSI sau de la Direcția Sanitară și Direcția Sanitar-Veterinară si Ministerul Sanatatii in cazul Farmaciilor Online care vor sa comercializeze si medicamente de tip OTC.

 

 

În acest context, ne propunem să vă ajutăm cu orice aspecte juridice relevante pentru afacerea dvs., incluzând redactarea Termenilor și a Condițiilor de utilizare a site-ului, a Politicilor de Confidențialitate și tot ce ține de G.D.P.R., în acord cu dispozițiile legale în vigoare. Pentru informații suplimentare vă stăm la dispoziție: birou@avocatpascui.ro sau 0756.240.190.

})(jQuery)