a

Facebook

Copyright 2018 Avocat Pășcui Gabriel-Valeriu.

LinkedIn

Search
Menu
 

Influencer Marketing Agreement. Contract cu un influencer.

Avocat Pașcui Gabriel-Valeriu > Drept Comercial  > Influencer Marketing Agreement. Contract cu un influencer.

Influencer Marketing Agreement. Contract cu un influencer.

Vom face o scurtă prezentare a acestei ipoteze des întâlnite în practica actuală. Ipoteza de la care plecăm este următoarea: o societate cu activiatate predominantă în domeniul e-commerce-ului dorește promovarea unui produs prin intermediul rețelelor de socializare, Facebook, Instagram, Youtube ș.a.m.d.

            Care sunt aspectele legale pe care atât influencerul, cât și societatea trebuie să le aibă în vedere în momentul realizării demersului? Respectarea legislației fiscale și întocmirea unui contract adecvat.

            1. Aspecte de natură fiscală.

            Care este natura juridică a cheltuielilor realizate de către societate pentru acest contract? Cheltuieli deductibile sau nedeductibile? Potrivit Codului Fiscal coroborat cu Normele metodologice, cheltuielile pentru marketing, studiul pieței, promovarea pe piețele existente sau noi, participarea la târguri și expoziții, la misiuni de afaceri, editarea de materiale informative proprii sunt considerate cheltuieli deductibile în întregime din perspectiva impozitului pe profit, în calitatea lor de ”cheltuieli efectuate în scopul desfășurării activității economice”.

            Cum vor fi justificate acestea în contabilitate? Utilizarea documentației corespunzătoare.

            Racordarea art. 7 din Codul fiscal privind activitățile independente, cu contractul încheiat cu influencerul. Este extrem de importantă evitarea recalificării situației de către organul fiscal deoarece o recalificare ar obliga societatea la plata obligațiilor fiscale aferente retroactiv raportat la statutul de salariat.

            2. Aspecte referitoare la contractul de marketing.

            Ce servicii vor fi oferite? Numărul de postări, platformele pe care se va posta,  în plan principal, in plan secund, influencerul va pune siteul link de trimitere?

            Respectarea Legii comerțului electronic. Contractul ar trebui să prevadă în mod expres cerința către influenceri de a respecta reglementările în vigoare, dar să livreze în același timp materialele. 

             Aspecte legate de drepturi de proprietate intelectuală.

            Pentru detalii suplimentare și pentru consultanță juridică personalizată in extenso pentru fiecare situație concretă vă stăm la dispoziție. „Invest in excelence”.

})(jQuery)