a

Facebook

Copyright 2018 Avocat Pășcui Gabriel-Valeriu.

LinkedIn

Search
Menu
 

Contestatie la executare prescriptie executare contract de credit

Avocat Pașcui Gabriel-Valeriu > Drept Civil  > Contestatie la executare prescriptie executare contract de credit

Contestatie la executare prescriptie executare contract de credit

Practica judiciară în materia contestațiilor la executare privind contractele de credit este una extrem e tumultoasă. Într-o speță recentă, prin Sentința Civilă nr. 5433/2024 pronunțtă în Şedinţa Publică din 05.11.2024 de către Judecătoria Cluj-Napoca în dos. nr. 8339/211/2023 am obținut anulare întregii executări silite dispuse în baza unui contract de credit.

În drept, conform art. 712 alin. (1) Cod procedură civilă împotriva executării silite, a încheierilor date de executorul judecătoresc, precum şi împotriva oricărui act de executare se poate face contestaţie de către cei interesaţi sau vătămaţi prin executare (…). Avocat executare silita. Avocat specializat kruk Avocat investcapital

Conform art. 706 alin. (1) Cod procedură civilă dreptul de a obţine executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, daca legea nu prevede altfel (…), iar potrivit alin. (2) al aceluiași articol, termenul de prescripţie începe să curgă de la data când se naşte dreptul de a obţine executarea silita.

Termenul de prescripție a dreptului de a obține executarea silită începe să curgă de la momentul la care se naște dreptul de a obține executarea silită. În cazul titlurilor executorii non-jurisdicționale, dreptul de a obține executarea silită curge de la momentul exigibilității creanței, care corespunde fie cu scadența obligației, fie cu data la care debitorul este decăzut din beneficiul termenului de plată, conform art. 663 alin. (4) Cod procedură civilă.

Se reţine că în privinţa aceluiaşi titlu executoriu s-a început executarea silită în dos. Exec. Nr…./2014 al BEJ E…, dosar care a fost topit în data de 01.02.2022 ca urmare a împlinirii termenului de păstrare de 3 ani (f.174,177). Se reţine din aceste înscrisuri că executarea a încetat cel târziu la data de 31.12.2018.

Având în vedere dispoziţiile art. 709 se reţine că prescripţia a fost întreruptă pe data depunerii cererii de executare, însoţită de titlul executoriu, şi pe data îndeplinirii în cursul executării silite a unui act de executare. Chiar şi aşa, ultimul act de executare în primul dosar execuţional a avut loc cel târziu în anul 2018.

Prin raportare la dispoziţiile al. 2 din acelaşi articol după întrerupere, începe să curgă un nou termen de prescripţie.

În speţă, instanţa reţine, pe de o parte, că încuviinţarea executării silite de către instanţă, nefiind o hotărâre contencioasă, nu are autoritate de lucru judecat (art.535 cod porc. civilă) astfel că se pot efectua mai multe astfel de încuviinţări cu privire la acelaşi titlu. Aşadar, prin prisma acestor considerente nu se poate discuta de o nelegalitate a încuviinţării executării silite dată prin încheierea civilă 2867/CC/2023 a Judecătoriei Cluj-Napoca.

În continuare, analizând prescripţia invocată de către contestator, se observă că din anul 2018 şi până la data de 27.02.2023 (f.65) când s-a formulat cererea de executare silită, nu au fost efectuate acte de executare.

Deoarece au trecut peste 3 ani de la ultimul act executare şi până la data formulării cererii din27.02.2023 se constată că a intervenit termenul de prescripţie privind dreptul de a cere executarea silită.

Potrivit art. 707 alin. (2) Cod procedură civilă prescripția stinge dreptul de a obține executarea silită și orice titlu executoriu își pierde puterea executorie. Având în vedere că titlul executoriu (contractul de credit în speță) este unicul temei al executării silite, conform art. 632 alin. (1) Cod procedură civilă, iar prescripția stinge posibilitatea creditorului de a recurge la executare în vederea realizării dreptului său, aceasta afectează și executorialitatea
titlului, care nu mai poate constitui temeiul unei proceduri de executare.

Întrucât intimata a procedat la executarea silită a contestatorului în baza unui titlu care și-a pierdut puterea executorie, instanța, în temeiul art. 720 alin. (1) Cod procedură civilă, va admite contestația la executare și va dispune anularea executării silite efectuate în dosarul execuțional.

 

 

În acest context, ne propunem să vă ajutăm cu orice aspecte juridice relevante pentru  dvs., incluzând stabilirea strategiilor potrivite, redactarea Contestației la Executare pentru protejarea drepturilor. Pentru informații suplimentare vă stăm la dispoziție: birou@avocatpascui.ro sau 0756.240.190.

})(jQuery)