Reabilitare judecatoreasca condamnari din Romania cu mentiuni in cazier a unor condamnari din strainatate
O soluție recentă obținută vizează reabilitarea judecătorească (anul 2024) pentru fapte comise în 2007/2008. Petentul a fost arestat la data de 30.10.2008 şi liberat condiţionat la data de 16.04.2010, cu un rest rămas de executat de 248 zile.
Particularitatea speței este dată de faptul că ulterior liberării condiționate, petentul a mai fost condamnat în străinătate (în Spania) de 3 ori, ultima fiind din 2014 și considerată executată în 2019.
Instanța a constatat „De asemenea, instanţa remarcă faptul că petentul figurează înscris în fişa de cazier judiciar cu multiple condamnări dispuse de autorităţile din străinătate, fără însă a fi recunoscute în România”.
1.Legea aplicabilă și aspecte generale
Analizând dispoziţiile Codului penal din 1969, precum şi pe cele ale Codului penal în vigoare, instanţa constată că, în speţă, legea nouă este mai favorabilă în materia reabilitării, întrucât permite reabilitarea judecătorească în cazul condamnărilor la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, dar care nu depăşeşte 5 ani, după împlinirea unui termen de 4 ani de la data când a luat sfârşit executarea pedepsei principale sau de la data când aceasta s-a prescris, spre deosebire de vechea reglementare, potrivit căreia termenul era de 4 ani la care se adăuga jumătate din durata pedepsei pronunţate.
Astfel, potrivit art. 168 Cod penal, reabilitarea judecătorească se dispune dacă cel condamnat:
– nu a săvârşit o altă infracţiune în intervalul de timp prevăzut la art. 166,
– a achitat integral cheltuielile de judecată şi şi-a îndeplinit obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedeşte că nu a avut posibilitatea să le îndeplinească.
– De asemenea, conform art. 167 alin. 5 Cod penal, în cazul condamnărilor succesive, termenul de reabilitare se calculează în raport de pedeapsa cea mai grea şi curge de la data executării ultimei pedepse.
Instanţa reţine că reabilitarea este instituţia juridică prin care consecinţele unei condamnări încetează pentru viitor pentru fostul condamnat care, pentru o perioadă de timp, a dovedit că este posibilă reintegrarea socială deplină a acestuia, care nu va mai avea de suportat interdicţii, incapacităţi ori decăderi ce curg din condamnare. Reabilitarea are în vedere tot trecutul condamnatului, iar, în cazul unor condamnări succesive, produce efecte cu privire la toate, având caracter indivizibil. În cazul condamnărilor succesive, este necesar ca, pentru toate condamnările, să opereze reabilitarea de drept şi niciuna dintre infracţiuni să nu fi fost săvârşită în cadrul termenului de reabilitare pentru condamnarea anterioară. În ipoteza în care unele dintre condamnări sunt susceptibile de reabilitare de drept, iar altele de reabilitare judecătorească, reabilitarea se obţine numai în condiţiile reabilitării judecătoreşti.
2.Analiza concretă a condițiilor
În primul rând, instanţa reţine că pedeapsa cea mai grea aplicată condamnatului este cea de 2 ani şi 3 luni închisoare, dispusă prin Sentinţa penală nr. ../28.02.2007 a Judecătoriei H. pronunţată în dosarul nr. …, definitivă la data de 01.09.2008 prin Decizia penală nr. ../09.01.2008 a Curţii de Apel Cluj, în raport de care urmează a se calcula termenul de reabilitare, mai exact, cel prevăzut de art. 166 alin. 1 lit. a Cod penal. Astfel, pedeapsa rezultantă sus menţionată s-a considerat ca executată la data de 20.12.2010, având în vedere faptul că petentul a fost liberat condiţionat la data de 16.04.2010, cu un rest rămas de executat de 248 zile, aşa cum rezultă din fişa de cazier judiciar a petentului, dată de la care începe să curgă termenul de reabilitare.
Aşadar, termenul de reabilitare de 4 ani prevăzut de art. 166 alin. 1 lit. a Cod penal, raportat la art. 186 alin.1 Cod penal s-a împlinit faţă de petent în data de 20.12.2014.
Din copia de pe cazierul judiciar al petentului rezultă că, de la data la care a luat sfârşit executarea ultimei pedepse, acesta nu a mai săvârşit nicio altă infracţiune.
În privinţa hotărârilor de condamnare pronunţate în străinătate, acestea nu au fost recunoscute în România, ca atare, acestea nu fac parte, la acest moment din ordinea juridică internă, astfel încât nu pot fi luate în considerare în soluţionarea prezentei cereri. Mai mult decât atât, aşa cum rezultă din menţiunile înscrise în cazierul judiciar, condamnările dispuse în străinătate datează din perioada 2011-2014, ultima condamnare fiind cea a Tribunalului Aud Provincial Seccion n.3 Alicante din Spania, definitivă la data de 21.03.2014, cu privire la care, prin Decizia din data de 12.12.2019 a Aud. Provincial Seccion n.3 de Alicante s-a hotărât finalizarea executării pedepsei. Ca atare, niciuna dintre aceste condamnări nu pot impieta asupra reabilitării inculpatului.
Pe urmă, instanţa constată că petentul a achitat cheltuielile judiciare în cuantum de stabilite în sarcina sa. Avocatspecializatreabilitare
În consecinţă, având în vedere considerentele anterior expuse, constatând că termenul de reabilitare s-a împlinit, instanţa apreciază că în cauză sunt incidente dispoziţiile privind reabilitarea judecătorească, motiv pentru care va admite cererea formulată de petentul-condamnat … şi, în consecinţă, în baza art. 533 Cod procedură penală, raportat la art. 168 Cod penal şi art. 166 alin. 1 lit. a Cod penal, va dispune reabilitarea judecătorească cu privire la persoana condamnatului-petent în raport de condamnările dispuse. Avocat Reabilitare Cluj
***
Ne propunem să vă ajutăm cu orice aspecte juridice relevante, incluzând pregătirea apărării și stabilirea unei strategii personalizate pentru a obține o soluție favorabilă. Pentru informații suplimentare vă stăm la dispoziție: birou@avocatpascui.ro sau 0756.240.190. Avocat Reabilitare Oradea