Înregistrare mențiuni în Registrul Comerțului. Actualizare asociați persoane juridice străine. Fuziune
Discuția pleacă de la o situație extrem de delicată din punct de vedere al dreptului societar și raportat la dispozițiile legale actuale, în special Legea nr. 31/1990 privind societățile. Împreună cu colegul meu, av. dr. Puț Septimiu Ioan (https://avocatseptimiuput.ro) am analizat cele mai oportune soluții și am reușit să rezolvăm problema juridică prin formularea corectă a argumentelor în fața Registrului Comerțului.
O societate din România are următoarea structură:
1. S.R.L. din Olanda (o vom denumi „X”)
2. S.R.L. cu sediul social în România (o vom denumi „Y”)
3. S.R.L. cu sediul social în România (o vom denumi „Z”)
Printr-un Act Notarial au fost realizate o serie de operațiuni esențiale:
i. X, societatea din Olanda și-a mutat sediul transformându-și totodată forma juridică într-o societate cu răspundere limitată, din Amsterdam în Cesena, Italia, devenind o nouă societate – „X.I.”
ii. Ulterior, s-a decis ca X.I să fuzioneze prin absorbție, fiind absorbită de ”X.I. per Azioni”.
Din conținutul actului de fuziune, rezultă că de la data fuziunii, X.I. per Azioni va prelua toate activele, responsabilitățile și raporturile comerciale, inclusiv litigiile de la membru care a fost absorbit „X.I.”. De asemenea, vor fi preluate toate relațiile de facto indiferent de natura acestora și toate drepturile și obligațiile: contracte, angajamente, împrumuturi ș.a.m.d. Prin urmare, apare ca evidentă și incontestabilă teza conform căreia ”X.I. per Azioni” este continuatoarea personalității juridice a X!
Problema juridică este dată de faptul că societatea din România nu a actualizat situația internă, asociativă pentru o perioadă mai lungă de 3 ani, iar societatea din Olanda apărea ca fiind asociat în contextul în care, din punct de vedere juridic aceasta nu mai există ca o entitate distinctă, fiind transformată succesiv. În relația cu Băncile și unii clienți au fost făcute sesizări și au fost oprite orice forme de colaborare, motiv pentru care actualizarea a fost una stringentă.
Pentru a se face opozabil conținutul actelor de mai sus, partenerii comerciali internaționali din toate țările au fost nevoiți să actualizeze situația în fața Registrului Comerțului aferent fiecărei țări unde fosta societate olandeză a figurat ca asociat.
În drept, au fost invocate dispozițiile legale în materie, dar mai ales art. 199, art. 203-204 și urm. din Legea nr. 31/1990, cu solicitarea de admitere a Cererii și de actualizare a datelor în acord cu modificările statutare și societare, probate prin înscrisurile atașate.
În probațiune, au fost atașate toate dovezile privind preluarea succesivă a societățile precum și actul de fuziune – Deed of Merger. Totodată, pentru a face mai accesibilă starea de fapt și de drept s-a depus o cerere de înregistrare a mențiunilor cu toate explicațiile aferente.
Situația este una extrem de complexă datorită succesiunilor statutare și societare ivite. Prin explicațiile aferente, operațiunile au fost realizate cu succes astfel încât Registrul Comerțului să opereze modificările, evitându-se astfel procedura din fața Tribunalului Specializat.
♦
Situațiile complexe de drept comercial/drept societar implică consultanță juridică, procedura de due dilligence, reprezentarea și redactarea actelor care este realizată prin intermediul colaborării dintre av. dr. Puț Septimiu Ioan și av. Pașcui Gabriel-Valeriu.