a

Facebook

Copyright 2018 Avocat Pășcui Gabriel-Valeriu.

LinkedIn

Search
Menu
 

Ce informații juridice trebuie să conțină un site?

Avocat Pașcui Gabriel-Valeriu > Drept Comercial  > Ce informații juridice trebuie să conțină un site?

Ce informații juridice trebuie să conțină un site?

 

În contextul evoluției tehnologice și a mediului de afaceri prin intermediul internetului potențialii investitori întâmpină adesea rigiditatea unui mediu ostil din punct de vedere al legislației. Pentru aceste motive, înțelegem să evidențiem o serie de aspecte relevante din punct de vedere juridic la crearea unei afaceri online.

Categoriile de site-uri pot fi dintre cele mai variate. Exemplificativ, comercializarea de produse și servicii (e.g. magazine online, marketplace), intermediere tranzacții (e.g. , imobiliare) sau pentru informarea publicului (e.g. blog-uri, știri, baze de date publice – Registrul Comerțului, Oficiul de Cadastru și Publicitatea Imobiliară, diferite site-uri ale instituțiilor publice, U.A.T.-uri), cursuri online (școlarizare cursuri IT, personal trainer ș.a.m.d.)

Din capul locului plecăm de la premisă că în România nu există o lege specială care să reglementeze conținutul unui site.

Ținând cont de specificul business-ului și al site-ului aferent, vom realiza un audit preliminar care să ne ofere indicii suplimentare pentru a putea identifica legislația aplicabilă.

Exemplificativ trimitem la o serie de domenii relevante și comune pentru fiecare site:

– protecția consumatorului;

– prelucrarea datelor cu caracter personal, comunicări electronice/newsletter;

– privacy policies

– dispoziții din Codul Civil și Codul Penal din România și legislația incidentă privind spălarea banilor, legislația financiar-bancară, domeniul organizării  de jocuri de noroc, practici anticoncurențiale, asigurări, educație, asociații și fundații.

 

1.Stabilirea domeniului de activitate.

În funcție de domeniul site-ului ales acesta va avea la bază un mode de business care se dorește a fi implementat. De multe ori oportunitățile de dezvoltare ale afacerii pot fi definite și de legislația aplicabilă.

 

2.Informații obligatorii pe care trebuie să le conțină site-ul.

În cele ce urmează identificăm câteva informații pe care le considerăm esențiale pentru fiecare site și pentru fiecare afacere indiferent de domeniul avut:

-informații despre deținătorul site-ului – The identity of your business, persoană fizică sau persoană juridică. În cazul societăților intervine obligația de a se afișa numărul de înmatriculare în registrul comerţului, alte registre publice și codul de înregistrare fiscală).

– informațiile de contact: sediul social/pct. de lucru, telefon, fax, adresă de corespondență, formular electronic de contact, toate fiind necesare pentru ca utilizatorul/clientul să poată lua legătura într-un mod transparent cu deținătorul site-ului.

-copyright și intelectual property.

-G.D.P.R., privacy policy, politica de cookies

-termenii și condițiile de utilizare a site-ului, aspect dezvoltat într-un alt articol pe care îl regăsiți aici 

-limitarea răspunderii cu privire la informațiile de pe site

În cazul în care se intenționează comercializarea de produse și servicii, atunci site-ul ar trebui să conțină și link-uri de trimitere către site-ul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului precum și o detaliere exactă a produselor și serviciilor oferite; limitări speciale în ceea ce privește consumul de alcool și tutun de către minori, vânzarea de arme și muniție, vânzarea materialelor periculoase și explozibile, vârstă minimă pentru a încheia un contract la distanță sau pentru a accesa conținutul site-ului.

În concluzie, partea juridică a unui site este importantă pentru evitarea problemelor cu autoritățile abilitate să controleze site-ul (e.g. Protecția Consumatorului, ANSPCD ș.a.m.d.), dar și cu clienții nemulțumiți.

***

 

În acest context, ne propunem să vă ajutăm cu orice aspecte juridice relevante pentru afacerea dvs., incluzând auditul prealabil, due dilligence, redactarea Termenilor și a Condițiilor de utilizare a site-ului, a Politicilor de Confidențialitate și tot ce ține de G.D.P.R., în acord cu dispozițiile legale în vigoare, precum și a tuturor documentelor necesare pentru partea juridică a site-ului. Pentru informații suplimentare vă stăm la dispoziție: birou@avocatpascui.ro sau 0756.240.190.

})(jQuery)