a

Facebook

Copyright 2018 Avocat Pășcui Gabriel-Valeriu.

LinkedIn

Search
Menu
 

Anulare proces verbal de contraventie. Constructie fara Autorizatie. Necompetenta agentului constatator

Avocat Pașcui Gabriel-Valeriu > Drept Civil  > Anulare proces verbal de contraventie. Constructie fara Autorizatie. Necompetenta agentului constatator

Anulare proces verbal de contraventie. Constructie fara Autorizatie. Necompetenta agentului constatator

Procesul a vizat anularea unui P.V. de sancționare contravențională prin care se pretinde că petenta ar fi executat lucrări de spargere fără autorizație de spargere emisă de Primăria Florești.

Am reușit anularea procesului verbal de sancționare contravențională urmând o strategie firească și speculând lipsa de atenție a administrației care nu și-a respectat propriile acte administrative, un HCL prin care s-a stabilit că este obligatoriu ca agenții constatatori în acest domeniu să fie desemnați prin dispoziția primarului.

 

1.Starea de fapt

Prin plângerea contravențională înregistrată pe rolul acestei instanțe la data de 10.02.2023, petenta N.I S.R.L., în contradictoriu cu intimata UAT Comuna Florești, a solicitat în principal, să se constate nulitatea procesului-verbal de sancționare a contravențiilor,cu consecința înlăturării sancțiunii amenzii contravenționale, iar în subsidiar, înlocuirea sancțiunii amenzii cu sancțiunea avertismentului.

În motivarea cererii introductive, a arătat că în cuprinsul procesului-verbal atacat s-a reținut că în data de 01.02.2023, ora 11:33, în Florești, str. Teilor, petenta ar fi efectuat lucrări de spargere carosabil în dreptul magazinului Profi fără a prezenta autorizația de spargere emisă de Primăria Florești. A precizat că a depus toate diligențele pentru obținerea documentelor solicitate, dar acestea nu au fost emise de către primarul comunei Florești. Avocat Real Estate. Avocat amenzi Cluj. Avocat constructii. Amenda lipsa autorizatie.

 

2.Argumente – nulitatea procesului verbal ca urmare a necompetenței agentului constatator

Preliminar, a fost invocată Nulitatea absolută a procesului verbal ca urmare a necompetenței materiale a agentului constatator. Avocat specializat amenzi lipsa autorizatii de construire

Raportat la conținutul art. 11 din HCL al Comunei Florești se statuează că sancțiunile și Verificarea respectării pentru Autorizația de spargere se realizează de către PERSOANELE ÎMPUTERNICIRE prin Dispoziția Primarului comunei Florești.  Avocat contestare amenda Floresti.

Competenţa materială a agentului constatator este subsumată tuturor condiţiilor de legalitate în care un agent constatator îşi exercită funcţia, reprezentând un aspect ce antamează legalitatea procesului-verbal. Acest aspect rezultă din aplicarea art.47 din OG 2/2001 prin raportare la prevederile art. 176 C.proc.civ., necompetenţa agentului constator fiind o nulitate absolută necondiţionată de vătămare (nulitate extrinsecă). Avocat specializat amenzi Cluj-Napoca

Respectarea regulilor instituite în materie sunt menite să asigure echitabilitatea procedurii de sancționare contravențională. Competența agenților presupune instruirea și pregătirea acestora în sensul constatării contravențiilor și aplicării sancțiunilor adiacente, considerente care justifică aplicarea sancțiunii nulității în măsură în care regulile instituite de legiuitor nu sunt respectate.

În aceeași ordine de idei, necompetența materială a agentului constatator, reținută anterior, poate avea o înrâurire asupra conținutului procesului-verbal, în sensul că acesta nu este legal și temeinic întocmit, agentului lipsindu-i pregătirea necesară pentru corecta sancționare a unor fapte care nu intră în competența sa materială.

Procesul-verbal conține inadvertențe apte să lezeze dreptul la apărare al petentului, iar acestea pot să reprezinte o consecință a necompetenței agentului constatator. Această urmare a nerespectării regulilor de competență reprezintă vătămarea adusă petentului, care a fost sancționat contravențional în mod necorespunzător, cu nerespectarea garanțiilor care însoțesc procedura contravențională.

Având în vedere că această vătămare nu poate fi înlăturată în alt mod, precum și faptul că instanța nu este competentă să procedeze la reefectuarea încadrării juridice, vătămarea produsă nu poate fi înlăturată în alt mod și, pe cale de consecință, vă solicităm să dispuneți anularea procesului-verbal contestat și exonerarea subscrisei de la plata amenzii.[1]

 

3.Motivare instanței

Potrivit art. 34 alin. (1) din O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, instanţa va proceda în continuare la verificarea legalităţii şi temeiniciei procesului-verbal contestat.

Cât privește motivul de nulitate invocat de către petentă respectiv necompetența materială a agentului constatator, instanța face trimitere la dispozițiile art. 15 alin. 1 și 2 din O.G. nr. 2/2001, care prevăd următoarele: „(1) Contravenţia se constată printr-un procesvverbal încheiat de persoanele anume prevăzute în actul normativ care stabileşte şi sancţionează contravenţia, denumite în mod generic agenţi constatatori. (2) Pot fi agenţi constatatori: primarii, ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Ministerului de Interne, special abilitaţi, persoanele împuternicite în acest scop de miniştri şi de alţi conducători ai autorităţilor administraţiei publice centrale, de prefecţi, preşedinţi ai consiliilor judeţene, primari, de primarul general al municipiului Bucureşti, precum şi de alte persoane prevăzute în legi speciale.”

Petenta a fost sancționată pentru încălcarea prevederilor art. 10 lit. d) din H.C.L. nr. 22/2018, conform constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 2.000 la 2.500 lei ”intervențiile și executarea de săpături în zona străzilor, parcărilor, aleilor, trotuarelor, spațiilor verzi, fără autorizație de spargere pentru execuția lucrărilor aferente rețelelor tehnico-edilitatare.”

Potrivit art. 11 din H.C.L. nr. 22/2018verificarea respectării condițiilor stabilite prin autorizație de spargere pentru execuția de lucrări aferente rețelelor tehnico-edilitate, constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor cade în sarcina persoanelor împuternicite prin dispoziția Primarului comunei Florești”

Așadar, art. 11 din H.C.L. nr. 22/2018 (actul administrativ cu caracter normativ în baza căruia petenta a fost sancționată), nominalizează persoanele care pot constata și sancționa faptele contravenționale prevăzute în cuprinsul H.C.L. nr. 22/2018, și anume acele persoane împuternicite prin dispoziția Primarului comunei Florești.

Instanța face precizare că H.C.L. nr. 22/2018 este în vigoare, nu s-a dovedit că ar fi fost anulat, astfel că dispozițiile sale sunt obligatorii.

Din cuprinsul procesului-verbal seria FL nr. 02691/01.02.2023 rezultă că fapta contravențională a fost constatată și sancționată de către inspector (…) din cadrul Direcției Poliției locale Florești.

Intimata a arătat că nu există o dispoziție a primarului prin care să fi fost împuternicit agentul constatator inspector (…) să constate și să aplice sancțiuni contravenționale (f. 42), însă a depus la dosar certificatul de absolvire nr. (…) prin care se atestă că numita (…) a absolvit programul de formare inițială pentru polițiști locali.

Câtă vreme textul art. 11 din H.C.L. nr. 22/2018 prevede necesitatea emiterii de către primarul comunei Florești unei dispoziții de împuternicire a agentului în vederea constatării faptelor contravenționale respective și de sancționare a acestora, instanța arată că simpla deținere a calității de polițist local nu este suficientă. Cu alte cuvinte, în acest domeniu, autoritățile locale au apreciat că este necesar ca aceste fapte contravenționale, care au un caracter tehnic deosebit, să fie constatate și sancționate de către agenți constatatori special abilitați în acest sens.

În aceste condiții, instanța apreciază că agentul constatator (…) care a aplicat sancțiunea pentru fapta constatată în procesul-verbal nu avea competența de sancționare a contravenției reținute în sarcina petentei.

În consecință, necompetența agentului constatator, atrage nulitatea absolută a procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției seria FL nr. 02691/01.02.2023, chiar dacă nu se prevede în mod expres la art. 17 din O.G. nr. 2/2001, nulitatea intervenind ca urmare a încălcării dispozițiilor de ordine publică referitoare la competența organelor constatatoare.

Având în vedere toate considerentele expuse anterior, instanța va admite plângerea contravențională și va dispune anularea procesului-verbal.

 

***

 

Pentru informații suplimentare și pentru formularea plângerilor contravenționale vă stăm la dispoziție: birou@avocatpascui.ro sau 0756.240.190. Situația cabinetului nostru ne permite să vă oferim consultanța potrivita pentru domeniul autorizării construcțiilor din toată țara, astfel încât drepturile dvs. să fie protejate.

 

[1] A se vedea și practica judiciară a Judecătoriei Sectorului 4 București, Sentința civilă nr. 7766 din 6 iulie 2016, www.rolii.ro

})(jQuery)